Hur mycket kostar egentligen en flytt?

En flytt kostar pengar, vare sig den sker med hjälp av en flyttfirma eller inte. Många tror att det blir mycket billigare att flytta på egen hand än att anlita just en flyttfirma men hur mycket skiljer det sig egentligen? Här kan du läsa mer om kostnader i samband med flytt.

Anlita flyttfirma

Utgå från att du har packat alla flyttkartonger på egen hand och anlitar en flyttfirma enbart för själva flytten. Att anlita en flyttfirma kostar ca 350–550 kronor i timmen och då ingår oftast en anställd och flyttbil. Även för en erfaren flyttgubbe är det svårt att flytta stora möbler och annat på egen hand så det vanliga är att dom behöver vara minst två.

Då hamnar priset någonstans mellan 500–1000 kronor i timmen. Vi räknar på det högre och utgår ifrån att flytten kommer ta 6 timmar att genomföra. Då landar vi på en kostnad på 6000 kronor. Med RUT-avdrag reduceras arbetskostnaden med upp till 50% och kan alltså slutligen hamna på 3000 kronor.

Utöver det tillkommer en milkostnad, som blir låg om du ska flytta en kort sträcka och högre om du ska flytta långt.

Flytta på egen hand

Tar du istället hjälp av en granne, vän eller familjemedlem med att flytta ser kostnaderna annorlunda ut. Här utgår vi ifrån att du kommer behöva hyra en lastbil, vilket kostar ungefär 1500 kronor per dygn. Det kan också vara dyrare eller billigare beroende på lastbilens lastutrymme och så vidare.

Kan flytten genomföras på en dag kommer den kostanden alltså landa på 1500 kronor. För två dagar det dubbla, alltså 3000 kronor. Här är det viktigt att vara realistisk med tidsåtgången – att flytta är tungt, besvärligt och tar tid så är det mycket som ska flyttas är det klokt att räkna med två dagar.

Utöver det tillkommer kostnad för bränsle och även här beror det såklart på om du ska flytta två kvarter eller flera mil. Under flyttdagen kommer du och din flytthjälp dessutom behöva fylla på med energi för att orka med. Kanske åker ni förbi en snabbmatsrestaurang för lunch.

Vi räknar med att det kostar 200 kronor för två personer. Dryck och fika till övriga pauser för 150 kronor. Små kostnader förvisso men ändå värda att räkna med – bistår din vän med flytthjälp är det en fin gest att bjuda denna på mat och dryck för att kunna hålla energin uppe under dagen.

Vad ska man välja?

Står du i valet och kvalet om du ska anlita en flyttfirma eller inte? Är det kostnaderna som är avgörande och du tror att det är gratis att flytta på egen hand bör du alltså tänka om. Med RUT-avdraget är det inte jättemycket dyrare att anlita hjälp.

En flyttfirma, som har både erfarenhet och rätt utrustning, kommer sannolikt utföra jobbet snabbare än vad du hade kunnat göra på egen hand och dessutom slipper du besväret. Se till att åtminstone be om offerter från 2–3 flyttfirmor innan du fattar beslutet, för även om du får betala någon tusenlapp mer för att anlita hjälp kan det definitivt vara värt det.